RSI – Relative Strength Index

Indikatorn RSI (Relative Strength Index) används för att jämföra styrkan mellan en valutas eller akties vinster och förluster under en viss period. Metoden utvecklades av J. Welles Wilder och började användas på finansmarknaden 1978. Idag är det en av de mest använda teknisk analysmetoderna inom valuta- och aktiehandeln.

Hur det fungerar
RSI mäter storleken på de genomsnittliga vinsterna i förhållandena till förlusterna på en skala från 0 till 100. På så sätt får man en indikation på om valutan är överköpt eller översåld, där nivåer på över 70 i RSI betyder att den är överköpt och under 30 att den är översåld.

Att tänka på
Om RSI visar att ett valutapar är överköpt eller underköpt betyder det att marknaden är kraftigt viktad åt ett visst håll, ett tillstånd som knappast kan vara för evigt. Det är många faktorer som kan spela in, diverse stop/loss kan triggas, positioner kan likvideras, samtidigt som optioner närmar sig lösendatum och vinsthämtningar börjar ske allt snabbare. Vanligtvis är det först när RSI börjar vända mot jämnvikt som man själv bör gå in i ett valutapar. Så om en valuta legat under 30 och därmed varit översåld är det först när den börjar gå över 30 som du bör gå in och handla. RSI har vanligtvis en tidshorsont på 14 dagar.

Hur det beräknas
RSI = 100 – 100/(1+RS)
RS = Genomsnittlig vinst/Genomsnittlig förlust

Upptäck världens enklaste sätt att handla.

Handla med valutor, råvaror och index hos en av världens smidigaste valutamäklare.

Öppna ett Gratis konto idag!

Du är ett klick ifrån att börja handla med proffsen!

Klicka här!